ကၽြန္ေတာ္ခ်က္ေသာ ဂရိစာ ”မုဆာခါ” (MOUSSAKA)





ဂရိကိုပဲ သြားသြား ဆိုက္ပရပ္စ္ကိုပဲလာလာ အစားအေသာက္ကို ေရြးရေတာ့မယ္ဆိုရင္
မစားမၿဖစ္ စားဖူးရမဲ့ထဲမွာ ပါဝင္ၿပီး ဂရိရိုးရာ အစားအစာလို ့လဲေၿပာလို ့ရ လူႀကိဳက္လဲမ်ား
တာ ”မုဆာခါ” (MOUSSAKA) ပါ
ကၽြန္ေတာ္တို ့ ၿမန္မာခံတြင္း နဲ ့လည္းစားရတာ အဆင္ေၿပတယ္..ကၽြန္ေတာ္လဲႀကိဳက္တယ္
ကၽြန္ေတာ္တို ့စားေသာက္ဆိုင္ရဲ ့ေရာင္းအားအေကာင္းဆံုး လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုး စာရင္းထဲမွာ
ပါတဲ့ ”မုဆာခါ” ခ်က္နည္းေလးကိုတင္ၿပလိုက္ပါတယ္..ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား (၅)ေယာက္စာ ၁။ ဝက္သား (သို ့) အမဲသား (သို ့) မိွဳ (သက္သက္လြတ္စားသူမ်ားအတြက္) ႀကိတ္သားကိုဝယ္ရပါမည္.. (၁)ကီလိုခြဲ ၂။ခရမ္းသီး အလံုးႀကီးႀကီးလွလွ (၅)လံုး ၃။အာလူး (၅)လံုး ၄။ခရမ္းခ်ဥ္သီး (၈)လံုး ၅။ႀကက္ဥ (၂)လံုး ၆။ႏြားႏို ့ (၁)လီတာ ၇။ဆီ လက္မွန္း ၈။ဆား အနည္းငယ္(လိုသေလာက္) ၉။ႀကက္သြန္နီ အလံုးႀကီး (၃)လံုး ႀကက္သြန္ၿဖဴ ဥအမႊာ (၄) ဥ ၁၀။ဂ်ံဳ လက္မွန္း ၁၁။ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့ (အနက္) အနည္းငယ္ ၁၂။သစ္ႀကံ့ပိုးမွဳန္ ့ အနည္းငယ္ ၁၃။ေထာပတ္ လက္မွန္း..မ်ားရင္မေကာင္း အခုခ်က္မွာ ကက်ေနာ္စားေသာက္ဆိုင္မွာ ခ်က္တဲ့နည္းအတုိင္းေနာ္ ဒုတိယအဆင့္
ဟင္းခ်င္းမဲ့ အိုးထဲကို ဆီ အနည္းငယ္ထည့္(ဆီမ်ားရင္စားမေကာင္း.. ၿပီးေတာ့ ခရမ္းသီးေႀကာ္နဲ ့အားလူးေႀကာ္
ကေနဆီထပ္ထြက္)
ဆီပူရင္ အတံုးေသးေသးေလးေတြတံုးထားတဲ့ႀကက္သြန္နီကို ညိဳေရာင္သန္းသည္အထိေႀကာ္
ႀကက္သြန္ေႀကာ္နံထြက္လို ့ညိဳလာရင္ ႀကက္သြန္ၿဖဴ အမႊာေလးေတြႀကိတ္ထားတာကိုထည့္
အနံ ့ထြက္လာရင္ေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့အနည္းငယ္ၿဖဴး သစ္ႀကံ့ပိုးမွဳန္ ့ၿဖဴး
ၿပီးရင္ ေႀကေအာင္ေခ်ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အႏွစ္ကိုထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ
အဖံုးအုပ္ထားၿပီးလွ်င္ အေရ အနည္းငယ္ခန္းတဲ့ထိေစာင့္ပါ..
ေရအနည္းငယ္ခန္းလွ်င္ ႀကိတ္ထားေသားဝက္သား(သို ့) အမဲသား
(သက္သက္လြတ္သမားမ်ားအတြက္ အတံုးမႀကီးမေသးတံုးထားေသာ မွိဳ )
ကို ထည့္..ဆားအနည္းငယ္ထည့္..သႀကား အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး
ဆီၿပန္တဲ့အထိခ်က္ပါ… အသားေခ်ထားေတာ့ ဆီၿပန္တာနဲ ့က်က္ပါတယ္
(မိွဳ ဆိုရင္ေတာ့ ခဏေလးနဲ ့က်က္ပါတယ္)
ဆီမ်ားရင္ မေကာင္းဘူးေနာ္.. က်မ္းမာေရးနဲ ့လဲမညီဘူး..
ၿပီးရင္ အာဗန္ထဲ အထည့္ခံ အပူခံႏိုင္တဲ့ မွန္ ပန္ကန္းလံုး သို ့ေၿမပန္ကန္းလံုး ကိုယူပါ
အရြယ္အစားကေတာ့ ကိုယ္ခ်က္တဲ့ေပၚမူတည္ပါတယ္..
တတိယအဆင့္
ေရြးထားတဲ့ ပန္ကန္လံုးထဲကို ေစာေစာက ေႀကာ္ထားတဲ့ ခရမ္းသီးကို
ပထမဆံုးအေနနဲ ့တလႊာထည့္
ေနာက္..အာလူးကိုအေပၚကေန ၿပန္လႊာ..ၿပီးရင္ ခ်က္ထားေသာ အသားကို တလႊာ
ၿပီးရင္ ခရမ္းသီး..အာလူး..ခ်က္ထားေသာ အသား ကိုယ္တိုင္ႀကိဳက္သလိုလႊာလို ့ရပါတယ္…
ဒါေပမယ့္ အေပၚကေန အုပ္မဲ့ဲ့ ခက္ရီး(မ္)အတြက္ေနရာခ်န္ထားရပါမယ္..“
စတုထၱ အဆင့္
ခက္ရီး(မ္) လုပ္နည္း
ေထာပတ္ကို မီးေပ်ာ ့ေပ်ာ ့နဲ ့အပူေပး… ေထာပတ္က်က္လွ်င္ ႏြားႏို ့ကိုထည့္ ၿပီးလွ်င္
ႀကက္ဥနဲ ့ေရာေမႊေခါက္ထားေသာ ဂ်ံဳ မွဳန္ ့ကို ထည့္ေမႊ..ဆားအနည္းငယ္..
အနံ ့ေမႊးေအာင္သစ္ႀကံ့ပိုးမွဳန္ ့အနည္းငယ္ထည့္.. မီးခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့ မွာ
ေမႊရင္းနဲ ့ပ်စ္လာၿပီးဆိုလွ်င္ ေစာေစာ ကအသားတစ္ထပ္ အသီးတစ္ထပ္ေပၚကို
အကုန္လံုးဖံုးသြားေအာင္ ေလာင္းခ်လိုက္ပါ..
ႀကက္ဥပါတဲ့ အတြက္က်က္သြားတဲ့အခါ အေပၚကေန မို ့ေမာက္ေဖာင္းေနတတ္တဲ ့အတြက္
အၿပည့္အလွ်ံ မထည့္ပါနဲ ့..
ေနာက္ဆံုးအဆင့္
အကုန္လံုးက က်က္ၿပီးသားဆိုေတာ့ အဓိက က ခက္ရီး(မ္) ကိုသာ ေရႊေရာင္သမ္းၿပီး
အနံ့ ထြက္ေအာင္ ဖုတ္ရမွာ ပါ…
ဒါေႀကာင့္ မိနစ္ (၂၀) ေလာက္ အပူခ်ိန္ (၂၀၀) ဒီဂရီေလာက္နဲ ့ဖုတ္ရင္ ရပါတယ္
ဒါကလဲ ခ်က္တဲ့သူအေပၚမူတည္တယ္..ဘယ္လို အေနအထားႀကိဳက္တယ္ဆိုတာ..
တစ္ခ်ိဳ ့ကညိဳတာနဲ ့ခ်တယ္..တစ္ခ်ိဳ ့က အေပၚက ကၽြတ္ကၽြတ္ေလးၿဖစ္ေနတာကို
ႀကိဳက္တယ္.. အာဗန္ မရွိရင္ မိုက္ခရို ေဝ့ နဲ ့ဖုတ္လဲ အလုပ္ၿဖစ္တယ္..
အဓိက ကခက္ရီး(မ္) အေရာင္ထြက္ အနံ ့ထြက္ဖို ့ေနာ္… သစ္ႀကံ့ပိုးန ့ံ နဲ ့ဆုိေတာ့
အနံ ့ေလးမ်ားထြက္လာ ရင္ ဗိုက္မဆာေတာင္ အလုိလို သေရ က်ေနပါတယ္..
ၿမန္မာပါးစပ္နဲ ့လည္းကိုက္တဲ့အစားအေသာက္လဲၿဖစ္တယ္
နာမည္ႀကီးတဲ ့အစားအစာလဲၿဖစ္ေတာ့ ေဝမွ်လိုက္ပါတယ္
က်ေနာ့္စားေသာက္ဆိုင္မွာ လဲ က်ေနာ္ခ်က္တဲ့”မုဆာခါ” က လူႀကိဳက္မ်ားပါတယ္
အထူးသၿဖင့္ အီတလီ လူမ်ိဳး နဲ ့ၿပင္သစ္လူမ်ိဳး မ်ားႀကိဳက္ေလ့ရွိပါတယ္..
ခ်က္ပံုခ်က္နည္းေလး လြယ္ေအာင္ ယူက်ဴ ့ကေနၿပီး ကူးထားေပးတယ္ခ်က္ပံုခ်က္နည္းကေတာ့ကြဲၿပားပါတယ္..
အခုေၿပာၿပထားတာကေတာ့ က်ေနာ့္ခ်က္နည္းပါ…
က်ေနာ့္ကို သူေထးကိုယ္တိုင္သင္ထားေပးပါတယ္..
ဒါေပမယ့္ ခ်က္တာခ်င္းအတူတူ သူ ကက်ေနာ္ခ်က္တာႀကိဳက္ပါတယ္..
သူႀကိဳက္လို ့လဲ အလုပ္ၿမဲေနတာေပါ့…
က်မ္းမာေရး သတိေပးခ်က္
”မုဆာခါ”တြင္
ကယ္လိုရီ ……… ၂၇၈
ကိုလက္စေရာ……၄၂ မီနီဂရမ္
ဆိုဒီယမ္………..၃၉၅ မီနီဂရမ္
စုစုေပါင္း ကာဗြန္ဟုိက္ဒရိတ္……. ၄၈.၁ ဂရမ္
ပရိုတင္း……………………၁၁ ဂရမ္
အဆီဓာတ္………………. ၆.၃ ဂရမ္ (ဒါေႀကာင့္ဆီေလွ်ာ့ထည့္ပါလို ့)
ဒိုင္ရက္ထရီ ဖိုက္ဘာ ……. ၁၀.၈ ဂရမ္ ပါဝင္ပါသည္..(အစားအေသာက္ဆင္ၿခင္သူမ်ားသတိခ်ပ္ရန္သာ)


က်ေနာ့္ အမမ်ားၿဖစ္ႀကတဲ့ မေနာ္ (မေနာ္ဟရီ) နဲ ့ မဝါ(ဝါဝါခိုင္မင္း) ေရ
က်ေနာ္ ကေတာ့ ခ်က္ေႀကြးၿပီးသြားၿပီးေနာ္..
ကဲအခု က်ေနာ့္ အမေတြက ကိုယ့္မိသားစုေတြကို ဂရိအစားအစာေလး ခ်က္ေႀကြးလိုက္ပါအံုး..
ပစၥညး္ေတြ အကုန္လံုးက ဘယ္ႏိုင္ငံမွာမဆိုဝယ္လို ့ရသလို အရသာလဲရွိပါတယ္..
စပ္လည္းမစပ္ပါဘူး…ဒါေႀကာင့္ ခ်က္ေႀကြးလိုက္ပါေနာ္..
အဟားးဟားး …အခၽြန္နဲ ့ၿပန္မတာ
က်ေနာ့္အိမ္ကိုလာလည္တဲ့ က်ေနာ့္ ခ်စ္ညီအကို ခ်စ္အမညီမမ်ားလည္း
က်ေနာ္လက္ရာေလးကိုၿမည္းၿပီးအိမ္မွာၿပန္ခ်က္စားႀကပါလို ့..
ဒါကေတာ့ဝက္သားနဲ ့လုပ္ထားတာဒါကေတာ့ အမဲသား နဲ ့ ခ်က္ထားတာ

ဒါကေတာ့ မိွဳနဲ ့သက္သက္လြတ္ (က်ေနာ္ပိုႀကိဳက္တယ္ဒါကေတာ့ ညီအကို ေမာင္ႏွမ ေတြအားလံုးစားလို ့ရေအာင္



စားသြားႀကပါ..လိုသေလာက္အိမ္သယ္သြားပါ…ေနာက္တစ္ခါလဲလာစားပါ..စိတ္မဆိုးပါဘူး..
ခင္မင္ေလးစားစြာၿဖင့္
ဖိုးစိန္

Comments

MANORHARY said…
ေဟး ပထမကြ
သက္သတ္လြတ္ မႈိနဲ႔စားသြားတယ္
ခ်က္နည္းကိုလည္းမူးေနေအာင္မွတ္သြားတယ္
ဘုန္းၾကီလို႔သက္ရွည္ပါေစ
သာဓု သာဓု သာဓု
လူၾကီးေတြကိုခုလိုခ်က္ၿပဳတ္ေကၽြးလို႔
လိုရာဆႏၵေတြၿပည့္ပါေစသား...း)
MANORHARY said…
ကိုယ့္ကိုၿပန္ခ်က္ၿပဳတ္ေကၽြးမယ့္သူလည္းၿမန္ၿမန္
ေတြ႕ပါေစ..း)
အမ္မယ္အမ္မယ္႕႕႕႕အိမ္သစ္တတ္ပြဲလားဗ်။
ဟားဟား႕႕႕႕႕အိမ္ေဆးသုတ္ထားတာန႔ဲမုန္႔ေက်ြး
တာန႔ဲဆိုေတာ႔ ဂယ္ပဲ အိမ္သစ္တတ္ပြဲ႕႕႕႕ဟီးဟီး
WWKM said…
လာစားသြားတယ္ဗ်ိဳ႕..
မေနာ္စားသြားတာနဲ႔ ကုန္ျပီ ..အမဲသားနဲ႔စားသြားတယ္
ေမာင္ဖိုးစိန္ေရ...
သာဓု ..သာဓု ..သာဓု ကိုယ္႔အစ္မေတြကို စားစရာေတြ
ခ်က္ေကၽြးတဲ႔အတြက္ စိတ္တူ ကိုယ္တူ အလိမၼာအိမ္ပါ
ခ်စ္စရာေကာင္းတဲ႔ ညီမေလးနဲ႔ ဖူးစာဆံုနိုင္ပါေစ...

ဟင္းခ်က္မေကာင္းရင္ေနရတယ္.. ေမာင္ဖိုးစိန္က ခ်က္
ေကၽြးလိမ္႔မယ္ေနာ္. း)

ခ်က္နည္းဖတ္သြားတာေတာ႔ ေခါင္းမူးသြားတယ္..
ျပီးမွေသျခာထပ္မွတ္ျပီး အိမ္မွာခ်က္စားရမယ္...

အေပၚဆံုးကပံုလိုမ်ိဳးေလး အီတာလ်ွံဆိုင္မွာ စားဘူးသ
လိုပဲ... ဘာေခၚလဲေတာ႔ မသိဘူး။
Phyo Evergreen said…
လာလည္သြားတယ္..။ တိုက္တိုက္ဆိုင္ဆိုင္ဟိုတစ္ေန႕ကေတာင္ youtube မွာ အဲဒါလုပ္တာမ်ိဳးၾကည့္ၿဖစ္ေသးတယ္.. ကုလားမႏွစ္ေယာက္လုပ္တာ..။ ေတာ္ေတာ္အီမဲ့ပံုဘဲ.။
khin oo may said…
ေကာင္းမဲ႕ပဳံဘဲ။ ေလးစားပါ၏၏၏၏၏
လန္းလွခ်ည္လား အစားစာေတြက :D
သက္သတ္လြတ္ မႈိနဲ႔စားသြားတယ္
ခ်က္နည္းကိုလည္းမူးေနေအာင္မွတ္သြားတယ္
ဘုန္းၾကီလို႔သက္ရွည္ပါေစ
သာဓု သာဓု သာဓု
My Diary said…
ပါဆယ္ဆြဲသြားပါသည္
Anonymous said…
အားပါးပါး...
စားခ်င္စဖြယ္ပါလား..
လိုက္လုပ္ဖို႔ေတာ႔ မလြယ္ဘူး..
စိတ္နဲ႔ပဲ စားလိုက္တယ္..သံုးမ်ိဳးလံုး... း)
Dream said…
ခ်က္ေတာ့စားေတာ့ဖူး.... စားခါနီးက်ရင္ အူးအူးဖြတ္ခ်ိန္ကုိပဲ လာေခၚလုိက္မယ္... ဟတ္ဟတ္

အဲဒီက် လာခ်က္ေကၽြးေနာ္... :P
အယ္အယ္ စိန္ရယ္
စိတ္ဆိုးပါနဲ႔ကြယ္ တီ က စေနကတည္းက က်ေနလို႔ပါ
စိတ္ေတြ
အဲဒါနဲ႔အိမ္လည္ရပ္ထားတာပါေတာ္
ရွင့္ဆီကိုလူမလာေပမယ့္ စိတ္ကအျမဲေရာက္ေနပါတယ္
ဟိဟိ(ခ်င့္ခ်ိန္ျပီးးေတာ့ ယံုေပါ့ေအ)
လြမ္းလြန္းလို႔ စိုက္ထားတဲ့ လြမ္းပင္ေတြေတာင္ေသကုန္ျပီကြယ္
ဟား ရွယ္ပဲ ဟတ္ထိတယ္ ဟိ
စားလိုက္တာ အီဆိမ့္ျပီး ေခါင္းမူးသြားျပီ
စိန္႔ကိုမွီ ျပီးခဏအိပ္မယ္ေနာ္ အဟိဟိ
ကိုရဲ said…
အေရာက္ေနာက္က်ေနျပီလား ။ က်န္ေသးလား ။ ေကာ္နက္ရွင္ေကာင္းတုန္းေလး ျပန္တက္လာတာ ။ က်န္ေသးလား ။ ယူလာခဲ့ အရက္နဲ႔ျမည္းရေအာင္ ေဟေဟ့ ။

(ကိုရဲ)
က်ဳပ္သာေကာက ဒါမ်ဳိးလည္း ရတာပဲ .. ၀ါသနာခ်င္းေတာ့ တူျပန္ပီ မွတ္သြားပီဗ်ဳိ႕ အဆင္ေျပတဲ့ တေန႔ လုပ္စားမယ္ :P
Anonymous said…
sar chin sa yar lay...
lar lal yin ... chat khway hmar lar ja
စားလည္းမစားဖူးဘူး ၾကားလည္း မၾကားဖူးဘူး
စားေကာင္းမယ့္ပုံပဲ စားဖူးခ်င္လိုက္တာ
kiki said…
ေမာင္ဖိုးစိန္ရယ္...နာ့ အလုပ္ေၾကြးေတြဝိုင္းကူလုပ္ေပးမယ္ဆိုျပီး မင္းအျမဲ တခုလိုေနတာ ။။အခုလည္း နာ ့အတြက္ တပြဲလိုေနျပန္ျပီ ။ လာတာေနာက္က်လို ့ စားဖို ့ေတာင္က်န္ေတာ့ဘူးထင္ပ ။ လိုတဲ ့တပြဲ ။အိမ္ကိုသာ ပို ့ထားေပးေပေတာ့ ...
Welcome said…
အရသာ ဘယ္လုိေနတယ္မသိ
အေရာင္ကေတာ့ စားခ်င့္စဖြယ္ပဲ
ေက်းဇူး
တကူးတက တင္ေပး၊ ခ်က္ေပးလုိ႔
Moe Cho Thinn said…
တခါမွ မစားဖူးဘူး။ လုပ္တတ္တာ ေတာ္လိုက္တာ။ ဘယ္မွာ ေနလဲဟင္။ လမ္းတမင္ၾကံဳခ်င္လို႔..
မစားရ အေညွာ္ခံသြားတယ္ အစ္ကိုေရ... အိမ္လာလည္ရင္ ေကြ်းမွာလား... :D
molay88 said…
အားရပါးရစာကိုစားသြားပါတယ္အစ္ကိုေရ..။ ညီလည္း ဂရိအစားအစာအရမ္းႀကိဳက္တာ။ ဆိုဖလာကီ ေရာလုပ္တတ္လား..။ တစ္ေန႕ကို ၃၊၄ ခုေလာက္စားတာ ဂရိမွာေနတုန္းက ေပါ့.။ တစ္ခုမွ ၁.၅၀ ယူရိုဘဲရွိတယ္ေလ။ အရမ္းစားခ်င္လာၿပီဗ်ာ..။
ဇနိ said…
လုပ္တတ္လိုက္တာ း) ေတာ္ပါေလွ႕

Popular Posts